Τους τελευταίους μήνες παρατηρούμε από τη δημοτική μας αρχή μία ξαφνική λατρεία προς τα μνημεία, τα τείχη και τους επισκέπτες της πόλης μας. Τους τελευταίους μήνες, φαίνεται να “ευνοούν” οι συγκυρίες στο κλείσιμο των επιχειρήσεων και στην αύξηση της ανεργίας στην πόλη μας (σε συνδυασμό με τα μέτρα της “ίδιου βεληνεκούς” κυβέρνησης). Δεν είναι, όμως έτσι. Δεν είναι οι συγκυρίες που κλείνουν τα καταστήματα, δεν είναι οι συγκυρίες που διώχνουν τους εργαζόμενους και τους αμαξάδες από την Παλιά μας Πόλη. Είναι μία στοχευμένη επίθεση από τη δημοτική μας αρχή ενάντια σε κάθε είδους επιχειρηματικότητα, σε κάθε είδους εργασία, σε κάθε Χανιώτη πολίτη επιχειρηματία ή εργαζόμενο. Πρόσχημα; Τι άλλο; Ο “ποιοτικός” τουρισμός!
Με πρόσχημα, λοιπόν, τον ποιοτικό τουρισμό (αλήθεια, πώς ορίζεται;) γίνεται τις τελευταίες ημέρες κυνήγι ενάντια και σε μια ακόμα ομάδα εργαζομένων και επιχειρηματιών: στους “αμαξάδες” της πόλης μας, στους αμαξάδες που καθημερινά είναι εκεί, για να δείχνουν στους τουρίστες την ομορφιά της πόλης μας σε κάθε της σημείο, ακόμα και στα σημεία που η δημοτική αρχή δε φρόντισε όχι μόνο να προβληθούν, αλλά αντιθέτως φροντίζει καθημερινά να είναι μάλλον ντροπή μας να προβάλονται!
Με ένα λάθος κόμμα, με ένα λάθος άτομο, μάλλον, σε μία πολύ καίρια για το Δήμο μας θέση, επιχειρείται η εξόντωση όλων των Χανιωτών πολιτών, όλων των καταστημάτων (εστίασης και τουρισμού, μαζί με όσους εργοδότες και εργαζόμενους αυτές απασχολούν) βάζοντας πάντα μπροστά ως δικαιολογία την εξυπηρέτηση των τουριστών (οι Χανιώτες πολίτες δεν υπάρχουν παρά μόνο όταν συμφέρει τη δημοτική αρχή, δηλαδή περίπου κάθε πέντε χρόνια).
Η δημοτική αρχή, προεκλογικά κραύγαζε για τη στήριξη που θα έδινε στους ντόπιους! Αυτός είναι και ο λόγος που εκλέχθηκε, ας μην το ξεχνάμε! Μετεκλογικά, όμως, πράττει ακριβώς αντίθετα από τα λεγόμενά της: προσπαθεί να διώξει κάθε Χανιώτη πολίτη που επιχειρεί μέσα στο λιμάνι με πρόσχημα φυσικά την ανάδειξη των μνημείων μας!
Μάλλον ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου έχει πολύ καιρό να κατέβει στο παλιό λιμάνι για να δει τι φωτογραφίζουν οι τουρίστες: δεν είναι μόνο ο φάρος ο πολιτισμός μας! Η ζωή στην πόλη μας δίνεται από τους ανθρώπους της πόλης, από τους αμαξάδες που κυκλοφορούν τους τουρίστες στο λιμάνι και την πόλη μας, από τα τουριστικά καταστήματα, τα ταβερνάκια και τα μπαράκια που δίνουν ένα άρωμα φιλοξενίας στον πρώτο τουριστικό προορισμό, αν μη τι άλλο, της Ελλάδας!
Εμείς ως Σύλλογος Εστίασης Νομού Χανίων στεκόμαστε στο πλευρό των αμαξάδων, στεκόμαστε στο πλευρό κάθε Χανιώτη που θέλει να δείξει το φιλόξενο πρόσωπο της πόλης μας, στεκόμαστε δίπλα σε κάθε άνθρωπο που θεωρεί το λιμάνι δικό του ως τόπο ανάδειξης της ίδιας της ζωής! Πολιτισμός δεν είναι μόνο τα μνημεία αυτής της πόλης που τόσες υπογραφές έχουν πέσει για χάριν δήθεν της προστασίας τους (για ανάδειξη δε συζητάμε!). Πολιτισμός είναι το άρωμα που δίνουν οι άνθρωποι σε κάθε μέρος, η φιλοξενία, η γαστρονομία και το χαμόγελο απέναντι σε κάθε ντόπιο και ξένο επισκέπτη!
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος/πρόεδρος του ΔΛΤΧ μπορεί να πετά το μπαλάκι στην κερκίδα όταν δεν τον συμφέρει. Επειδή, όμως, το πέταξε σε λάθος θύρα χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την αντίθεση των καταστημάτων εστίασης του λιμανιού στην παραμονή των αμαξάδων στο Ενετικό Λιμάνι μετά τις 19:30 τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, του το επιστρέφουμε έτσι ώστε να μάθει όταν βάζει κάπου την υπογραφή του να μπορεί να το στηρίζει με τις δικές του δυνάμεις.
Σωματείο Επιχειρηματιών Εστίασης Νομού Χανίων