Φαίνεται ότι επι τέλους αρχίζει να  διευθετείται και στην Ελλάδα η  εκκρεμότητα που υπάρχει  με τις ανώνυμες  φιάλες  νωπού  ελαιολάδου πάνω στα  τραπέζια των επιχειρήσεων εστίασης.

Το πώμα των φιαλών μίας χρήσης δεν πρέπει να επιτρέπει το ξαναγέμισμα τους με λάδι αμφιβόλου ποιότητας

Το πώμα των φιαλών μίας χρήσης δεν πρέπει να επιτρέπει το ξαναγέμισμα τους με λάδι αμφιβόλου ποιότητας

Τα μπουκάλια του λαδόξυδου θα πρέπει να αντικατασταθούν με επώνυμα και οι κατάλογοι πρέπει να γράφουν τι είδους λάδια χρησιμοποιούνται

Τα μπουκάλια του λαδόξυδου θα πρέπει να αντικατασταθούν με επώνυμα και οι κατάλογοι πρέπει να γράφουν τι είδους λάδια χρησιμοποιούνται.

 

Mε ρύθμιση που θα περιλαμβάνεται στις νέες  αγορανομικές διατάξεις των  Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών ( ΔΙΕΠΠΥ)  που πρόκειται να ισχύσουν  με  υπογραφή σχετικής Υπουργικής απόφασης από 1ης Ιανουαρίου 2018,  οι φιάλες με νωπό ελαιόλαδο που  προσφέρονται  στα Τραπέζια των επιχειρήσεων εστίασης,   θα είναι επώνυμες, μιας χρήσεως  και θα φέρουν στην ετικέτα τους  όλες τις σημάνσεις που προβλέπει η νομοθεσία.  Η  χρέωση η μη στον καταναλωτή θα επαφίεται στην βούληση της επιχείρησης.
Βέβαια, το μέτρο δεν  αφορά και τα Ξενοδοχεία, γιατί όπως μας πληροφόρησε ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εμπορίου κ. Αντώνης Παπαδεράκης, αυτά υπάγονται  στον ΕΟΤ.  Ελπίζεται όμως ότι και ο ΕΟΤ ο όποίος κατά τεκμήριο ενδιαφέρεται  για  τον  εκσυγχρονισμό του τουριστικού προϊόντος,  θα  ακολουθησει  την ίδια γραμμή  και  θα θεσπίσει ανάλογη  διάταξη.   Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι στην Κρήτη  έχουν  αρχίσει ηδη να χρησιμοποιούνται από διάφορες Ταβέρνες  επώνυμες φιάλες, όχι όμως πάντα κατά τον σωστό τρόπο. Σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι ούτε μιας χρήσης, ούτε έστω  σφραγισμένες.  Απλα αντικατέστησαν τα σκέτα λαδομπούκαλα και ανοιγμένες μεταφέρονται από το ένα τραπέζι στο άλλο!  Και αυτό ενώ σωστές μη ξαναγεμιζόμενες φιάλες άρχισαν να  διατίθενται  από τοπικές  επιχειρήσεις τυποποίησης σε συσκευασίες των 100 και 250 ml με σχετικά χαμηλό κόστος.
Βεβαια,  το κόστος, παρά το ότι η νέα ρύθμιση επιτρέπει να το επιβαρυνθεί η  επιχείρηση, κατά την άποψη μας πρέπει να χρεώνεται χωριστά στον καταναλωτή.
Και  αυτό γιατί η επιχείρηση μπορεί και πρεπει να κερδίζει κάτι από την προσφορά αυτή,  όπως κερδίζει και από το κρασί αλλά και από νερό! Έτσι, θα έχει ενδιαφέρον να την εφαρμόσει. Και  ο καταναλωτής αν πειστεί ότι απολαμβανει προιόν επώνυμο, γευστικό και  υγιεινό και όχι  και αμφίβολης ποιοτητας και ταυτοτητας,  ασφαλως δεν θα εχει αντίρρηση σε ένα λογαριασμό  30-50 ευρώ  να πληρώσει και 2 ευρω παραπάνω! .

Τα οφέλη από  την  εφαρμογή του μέτρου
Οπωσδήποτε η  συγκεκριμένη ρύθμιση  έρχεται να ικανοποιήσει  σειρά αιτημάτων  που έχουν διατυπωθεί επανειλημμένα    κατά καιρούς  απο τον  ΣΕΔΗΚ αλλά και το Δίκτυο Επιχειρήσεων Αποκλειστικής Χρήσης Ελαιολάδου (ΔΕΑΧΕ) με τα υπομνήματα   αρ.13/26-8-2011,  αρ.9/27-1-2014, αρ. 46/29-7-14 , αρ.14/2-3-2017 που υπέβαλα προς Υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης.  Το Μέτρο,  σύμφωνα με τα Υπομνήματα αυτά είναι πολλαπλά ωφέλιμο και επιβάλλεται για πολλούς  λόγους. Μεταξύ  αυτών οι κυριότεροι είναι:
-Η ανύψωση του επιπέδου εστίασης των  επιχειρήσεων εστίασης και  η ανάπτυξη γαστρονομικού τουρισμού στην χώρα.
-Η αποφυγή  των  υγιεινών και γευστικών αλλοιώσεων που υφίσταται το εκτεθειμένο στο φώς, την θερμοκρασία και τον αερισμό  ελαιόλαδο με τα   διαφανή φιαλίδια πάνω στα τραπέζια.
-Η διασφάλιση της γνησιότητας του προσφερόμενου ελαιολάδου αλλά και της υγιεινής και γευστικής αξίας του.
-Η ανάδειξη και προβολή  της ταυτότητας και ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου στους πολυπληθείς επισκέπτες της χώρας.
Για τους λογους αυτους, εξ όσων πληροφορούμαστε, η ρυθμιση εγινε δεκτη με ευμενη σχολια και στο Ρεθυμνο και στο Ηρακλειο και ελπιζεται  το ιδιο και στα Χανιά.

Οι παλινωδίες της ΕΕ  και η ανάγκη  εφαρμογής του μέτρου
Η ρύθμιση για τις φιάλες μιας χρήσης , όπως είναι γνωστό, αρχικά είχε νομοθετηθεί και επρόκειτο να  ισχύσει υποχρεωτικά σε όλα τα Κράτη της ΕΕ τον Μάιο του 2013. Δυστυχώς όμως  μετά απο ενδεχόμενες παρεμβάσεις των συμφερόντων των σπορέλαιων,  καταργήθηκε αμέσως την επόμενη ημέρα απο την θέσπιση του και αντί αυτού   θεσπίστηκε   απόφαση για δυνατότητα εφαρμογής του μόνο στις χωρες που επιθυμούν. Έτσι μετά  την  Πορτογαλία, το μέτρο νομοθετήθηκε  και  απο την  Ισπανία στις 1-1-2014, την  Ιταλία στις 11-6-2014 και  την  Κύπρο στις 19-9-2014.
Επομένως η θέσπιση και στην Ελλάδα του Μέτρου έστω και με κάποια σημαντική καθυστέρηση είναι θετική.  Οπωσδήποτε  όμως  θα πρεπει να  ληφθεί πρόνοια  και για την εφαρμογή του και  να μην γίνει το ίδιο με την αγορανομική διάταξη της υποχρεωτικής αναγραφής στους Καταλόγους του είδους  των λαδιών που χρησιμοποιούνται, που θεσπίστηκε, μετά απο παρέμβαση του ΣΕΔΗΚ,  αλλά στην πράξη  φαίνεται ότι ουδόλως  εφαρμόζεται!

Δακοκτονία.  Άρχισε  με  δανεικά και συνεχίζεται με δεκανίκια!
» Απαιτείται  θαρραλέα απόφαση για ριζική λύση. Οι τοπικοί παράγοντες και η Περιφέρεια έχουν τον λόγο

Οι ψεκασμοί κάλυψης με ισχυρά εντομοκτόνα είναι επικίνδυνοι για το περιβάλλον, για τον άνθρωπο αλλά και για τις τιμές και την διάθεση του ελαιολάδου

Οι ψεκασμοί κάλυψης με ισχυρά εντομοκτόνα είναι επικίνδυνοι για το περιβάλλον, για τον άνθρωπο αλλά και για τις τιμές και την διάθεση του ελαιολάδου

Η Δακοκτονία, τελικά,  όπως φαίνεται,  άρχισε όπως-όπως  τον Αύγουστο αφού μόλις πριν λίγες μέρες προσλήφθηκαν οι Τομεάρχες Γεωπόνοι αλλά και τα φάρμακα του Κρατικού διαγωνισμού   αναμένονται εναγωνίως  και λέγεται ότι όπου νάνε φθάνουν!  Βέβαια χάρη στις υπηρεσίες των ΔΑΟΚ  κάποιοι ψεκασμοί έγιναν με φάρμακα που δάνεισαν η μια την άλλη, αλλά αυτό δεν παύει να αποτελει παρά μια λύση  προσωρινή.  Από την άλλη πλευρά ανακοινώθηκαν νομοθετικές ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής με τις οποίες, μόνο για το έτος 2017,  επιτρέπεται να ανατίθενται οι εργολαβίες αλλά και η προμήθεια των φαρμάκων στους προσωρινούς μειοδότες,  πριν την  τελική υπογραφή των Συμβάσεων από την Επιτροπή.
Όλα αυτά όμως αποτελούν λύσεις  εμβαλωματικές που αντί να ωφελούν, οδηγούν στην απαξίωση και διάλυση του δοκιμασμένου επί έτη  συστήματος της  ομαδικής δολωματικής δακοκτονίας,  αλλά και στην υποκατάσταση του με λύσεις επικίνδυνες για την δημόσια υγεία αλλά και την διάθεση του προϊόντος.
Οι περιστάσεις είναι κρίσιμες και πριν συμβεί κάποια μεγάλη καταστροφή καλό είναι να ληφθούν θαρραλέες αποφάσεις.  Οι καιροί ου μενετοί και δυστυχώς τα πράγματα χειροτερεύουν από χρόνο σε χρόνο.  Μικρά και μεγάλα συμφέροντα αναπτύσσονται στο κενό που αφήνει ο κρατικός μηχανισμός με συνέπειες που μπορεί να καταστούν ολέθριες.  Οι ψεκασμοί κάλυψης με ισχυρά εντομοκτόνα που συνεχώς γενικεύονται προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κενά της κρατικής δακοκτονίας, αποτελούν βόμβα που μπορεί να εκραγεί με τεράστιες συνέπειες  Και είναι ήδη γνωστή η αγωνία Ελαιουργών για την τυχόν επιμόλυνση των λαδιών ολόκληρου του ελαιοτριβείου τους και η πιθανη αδυναμια διαθεση τους. Ήδη υπάρχουν φήμες για βυτία λαδιού που επιστρέφονται  από την Ιταλία η που αναγκάζονται να πουληθούν σε τιμές χαμηλότερες που πρεπει να διερευνηθουν

H σπηλιά του  ελληνικού  υγρού χρυσού, στο Λονδίνο
» Ένα κατάστημα πολυτελείας  που προβάλλει  την διατροφή και το  λάδι της Κρήτης

Η «σπηλιά του υγρού χρυσού» στις όχθες του Τάμεση

Η «σπηλιά του υγρού χρυσού» στις όχθες του Τάμεση

Το αυθεντικό καταφύγιο  του  Ελληνικού Έξτρα Παρθένου Ελαιολάδου (ΕΠΕ)  στο Λονδίνο , είναι μια σπηλιά, στις όχθες του Τάμεση,  ”Liquid Gold Cave”.
Πρόκειται για μια  υπέροχη boutique που ειδικεύεται στο Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο (ΕΠΕ) και σε ελληνικά ποιοτικά προϊόντα. Διευθύνεται από μια  πρώην Νευρολόγο,  ενθουσιώδη οπαδό του έξτρα παρθένου ελαιολάδου  και των υγιεινών πλεονεκτημάτων   της παραδοσιακής Κρητικής διατροφής.

Αυτά και άλλα πολλά αναφέρονται σε  εκτενές άρθρο  του  Ισπανικού περιοδικού  «Mercacei Delicatessen Magazine 91»  συμφωνά με το οποιο  η διαμονή στην Κρήτη της  Δρ Stavia Blunt,  για μια εκπαιδευτική άδεια,  μεταμόρφωσε την ζωή  της. Η   πρώην  Νευρολόγος, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κένυα με  καταγωγή   μισή Ελληνική και  μισή Αγγλική και  άσκησε  το επάγγελμα  της στο Λονδίνο μεταξύ του 1994 και 2012,   στην Κρήτη  διαπίστωσε ότι ο τρόπος ζωής των Κρητικών και ιδίως η   παραδοσιακή διατροφή τους, συνέβαλαν σημαντικά  στην υγεία  τους πράγμα που κατά την άποψη της  πρέπει να  αναδειχτεί και να γίνει  ευρέως γνωστό.

Η «Σπηλιά με το υγρό ελληνικό χρυσό» άνοιξε τις πόρτες της και λειτουργεί από  το 2010  στις όχθες του ποταμού Τάμεση.

Το εσωτερικό της «Σπηλιάς» με τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα και άλλα gourmet ελληνικά προϊόντα

Το εσωτερικό της «Σπηλιάς» με τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα και άλλα gourmet ελληνικά προϊόντα

Η εμπειρία της Δρ Stavia Blunt που έχει αποκτηθεί από    αυτή «την αγάπη» της  για το Έξτρα  Παρθένο Ελαιόλαδο και τον  Μεσογειακό τρόπο ζωής,  είναι αρκετά μεγαλη. Όπως είπε  «έχω κάνει πολλά μαθήματα γευσιγνωσίας ελαιόλαδου και έχω καθοδηγήσει    την συγγραφή ενός από τα πιο διαδεδομένα βιβλία  για αυτό το θέμα. Έχω μάθει επίσης πολλά για τις ελιές, την  κηπουρική και την παραγωγή του ΕΠΕ. Θα έλεγα ότι είμαι ένας εμπειρογνώμονας στον τομέα του ελαιολάδου και είμαι ιδιαίτερα ειδικευμένη στα οφέλη  του για την υγεία»

Η είσοδος του ντελικατέσεν καταστήματος "Liquid Gold Cave"

Η είσοδος του ντελικατέσεν καταστήματος “Liquid Gold Cave”

Στο κατάστημα με τα  Ελληνικά gourmet προϊόντα «της πιο υγιεινής διατροφής στον κόσμο» εργάζονται και δύο συνεργάτες της ιδιοκτήτριας κ.  Blunt που έχουν εκπαιδευτεί από την ιδία.   Η Άννα Siemiasczko, διευθύντρια του Liquid Gold Cave και η Ελευθερία Καρυπίδη  (Sales & Marketing) η  οποία είναι Ελληνίδα που μεγάλωσε όπως λέει με ελληνικό ελαιόλαδο.

Η κουλτούρα των Βρετανών
Ωστόσο,  η κουλτούρα του  έξτρα παρθένου  ελαιολάδου, είναι ελλειμματική στους καταναλωτές στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Στην Αγγλία υπάρχουν ακόμα αρκετοί ανίδεοι για το ελαιόλαδο και τα ευεργετήματα  του έξτρα παρθένου αλλά και η πληροφόρηση  για τις ποιότητες είναι γενικά κακή καίτοι αρχίζει  να βελτιώνεται. Το κατάστημα μου λέει η κ. Blunt. δεν εστιάζεται μόνο στην προσφορά καλύτερου ελαιόλαδου, αλλά και στην εκπαίδευση των ανθρώπων σχετικά με αυτό το υπέροχο προϊόν.

Μονο έξτρα παρθένο Ελληνικό
Το ελληνικό υγρό χρυσό Έξτρα Παρθένο είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής στο κατάστημα μου. «Όλα τα ελαιόλαδα μου είναι από την Ελλάδα. Είναι έξτρα παρθένο υψηλής ποιότητας που αγοράζονται  από τους καλύτερους παραγωγούς της Κρήτης και της νότιας Πελοποννήσου».
Τελευταία ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για ελαιόλαδο τελευταίας συγκομιδής με πολύ χαμηλές οξύτητες, γενικά  χαμηλότερες από 0,3 ° κατά την ώρα της εμφιάλωσης  και εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.  «Τα  περισσότερα από αυτά  είναι   ΠΟΠ    ΠΓΕ και πιστοποιημένα βιολογικά έξτρα παρθένα»
Το κατάστημα με την τοξωτή οροφή του ανακατασκευασμένο  σε  σπηλιά του τυπικού ελληνικού νησιού της Σαντορίνης, με κατάλληλη διακόσμηση και διαρρύθμιση εξυπηρετεί την προβολή των  ντελικατέσεν προϊόντων που πωλούνται εκεί. Τα ΕΠΕ καταλαμβάνουν τη μία πλευρά του καταστήματος, οργανωμένη σύμφωνα με τη γεωγραφική τους θέση στο εσωτερικό της χώρας και την ελληνική ποικιλία ελιάς, και κάθε ένα συνοδεύεται από μια σύντομη περιγραφή για το γούστο και τις χρήσεις των πελατών.
Μέχρι σήμερα, έχουμε οργανώσει  αρκετά μαθήματα γευσιγνωσίας ελαιολάδου και μια Ημέρα Κρητικής Κουζίνας (Cretan Cookery Day) ενώ παράλληλα έχει δημιουργηθεί  και η «Λέσχη Κρητικού Δείπνου)  όπου τα Έξτρα Παρθένα   συνοδεύουν  σε  δημοσιότητα το  φαγητό, το κρασί και την  παραδοσιακή μουσική και  χορούς της Ελλάδας.

Πηγή «Mercacei»