5 sos συμβουλές για τα 5 πρώτα χρόνια λειτουργίας ενός εστιατορίου

Κάθε αρχή και δύσκολη και στην περίοδο της κρίσης ακόμα πιο δύσκολη. Πολλές φορές οι νέες επιχειρήσεις της καφεστίασης δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν ούτε το πρώτο χρόνο, αλλά για μία σοβαρή προσπάθεια πρέπει να έχει κανείς στο νου τις παρακάτω 5 προτεραιότητες.

 1. Ευελιξία και πολλές εναλλακτικές

Τα εστιατόρια δεν φτιάχνονται σε μία νύχτα. Χρειάζονται μήνες ακόμα και χρόνια προετοιμασίας και προσεκτικής οργάνωσης. Φυσικά, κάποια από τα αρχικά σχέδια μπορεί να μην υλοποιηθούν, γι αυτό πρέπει πάντα να υπάρχουν Plan b, εναλλακτικές και, μάλιστα, εξίσου καλά οργανωμένες. Και πρέπει να υπάρχει ευελιξία όχι μόνο κατά το στήσιμο του εστιατορίου, αλλά και κατά τη λειτουργία του φυσικά. Ό,τι δεν μας κάνει, αλλάζει.

 1. Επενδύστε στο προσωπικό σας

Δείξτε εμπιστοσύνη στο προσωπικό σας και χτίστε μία δυνατή ομάδα. Κάντε συνεντεύξεις και συνεργαστείτε με πολλούς υπαλλήλους μέχρι να βρείτε τα άτομα με τα οποία μπορείτε να δουλέψετε σαν ομάδα. Ακούστε τη γνώμη τους και μην επιμένετε στην αρχική σας άποψη, ειδικά από τη στιγμή που σαν επαγγελματίες του χώρου είναι πολύ πιθανό να ξέρουν ίσως κάτι παραπάνω.

 1. Έλεγχος και ανανέωση

Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του εστιατορίου θα πρέπει να πειραματιστείτε μέχρι να βρείτε ακριβώς το μενού και το στυλ σας. Συνεχείς έλεγχος στα πάντα και ανανέωση για να μην πέσετε σε μία λούπα που οδηγεί σε ρουτίνα και δεν έχει κάτι νέο να παρουσιάσει, από το μενού μέχρι την ατμόσφαιρα στο εστιατόριό σας.

 1. Ο πελάτης πάντα έρχεται πρώτος

Το εστιατόριο προσφέρει μία υπηρεσία, μία εμπειρία ευχαρίστησης στους πελάτες και αν δεν είναι η ευχαρίστησή τους ο κυρίαρχος στόχος σας, τότε το καταλαβαίνουν και δεν σας επιλέγουν. Ο σεβασμός στον πελάτη φαίνεται στα πάντα, από την ποιοτική και αυθεντική κουζίνα με αγνά υλικά και πρωτότυπες συνταγές, μέχρι τον καλό τρόπο και την αμφίεση των υπαλλήλων σας και την εξυπηρέτηση. Οι πελάτες θα σας κρατήσουν όχι 5, αλλά 15 χρόνια στην κορυφή αν νιώθουν ότι σέβεστε τα χρήματά τους.

       5. Αισιοδοξία και ανάπτυξη πάνε μαζί

Μπορεί να ακούγεται ρομαντικό, αλλά μόνο με αισιοδοξία, δουλειά και επιμονή θα μπορέσετε να λειτουργήσετε τη νέα σας επιχείρηση. Οι αναποδιές είναι δεδομένες, αλλά η αντίδραση εξαρτάται από εσάς.

πηγή: http://cabare.gr/

Απαλλαγείτε από την ΑΕΠΙ Και GEA

Επειδή μας ρωτάτε αν όλα αυτά που σας λέμε είναι νόμιμα…..

100 % Όλα νόμιμα στο ΄΄stereocloud΄΄ Ρωτήστε τα Αστυνομικά τμήματα και τον Δήμο σας

ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ 148 Ευρώ
….ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ…..ΚΑΙ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ… ΚΑΙ SET MIX NON STOP
….ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΚΕΔΙ…..ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ….ΚΑΙ ΞΕΝΟ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ ….ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ 24 ΩΡΕΣ …..ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΑΥΤΟΦΩΡΑ….ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ….ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ…ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΕΠΙ-ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ-G.E.A.

Οι χρήστες, με τους ίδιους κωδικούς, μπορούν πλέον να μπαίνουν στη νέα σελίδα paskedi.cc με τον πιο πανεύκολο τρόπο, τοποθετώντας απλά τους κωδικούς στην αρχική σελίδα.

Το νέο site ΄΄stereocloud΄΄ είναι συμβατό με INTERNET EXPLORER, CHROME και MOZILLA.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016
Αγαπητοί μας φίλοι – μέλη σας ενημερώνουμε πως η ετήσια συνδρομή, που συμπεριλαμβάνει την απόκτηση του ιντερνετικού μουσικού σταθμού μας ΄΄stereocloud΄΄ είναι στα 148 Ευρώ.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ
Επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν Τηλεοράσεις ΜΟΝΟ για μετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων ή Ειδήσεων, θα μας ζητούν ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ & ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ κι έτσι θα σταματήσουν και οι χρηματικές απαιτήσεις των Οργανισμών από την ύπαρξη τηλεόρασης στα καταστήματά μας.

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ : Ο ΠΑΣΚΕΔΙ δηλώνει υπεύθυνα πως δεν επιχορηγήθηκε, ούτε επιχορηγείται από κανένα ΚΡΑΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ. Τα ΜΟΝΑΔΙΚΑ του έσοδα, προέρχονται από τις συνδρομές των μελών του.
Το Ελληνικό ρεπερτόριο, σας το είχαμε υποσχεθεί και δεν έπρεπε να υπολογίσουμε το τεράστιο κόστος που προκύπτει από φιλοξενίες σε ξένους Server. Έτσι ο ΠΑΣΚΕΔΙ, προκειμένου να έχει ευχαριστημένα τα μέλη του, προτίμησε να απορροφήσει μόνος του το κόστος. ΣΤΗΡΙΞΤΕ λοιπόν κι εσείς την προσπάθειά μας!!!!
Βαδίζουμε πλέον στη δική μας Διαδικτυακή Ιντερνετική …συχνότητα, με τίτλο ΄΄stereocloud΄΄.

Σας ενημερώνουμε πως μπορείτε να χρησιμοποιείτε την νέα ιστοσελίδα μουσικής του ΠΑΣΚΕΔΙ την www.paskedi.cc δείγματα και παροχές της οποίας μπορείτε να δείτε εδώ 

Όπως σας υποσχεθήκαμε και παλαιότερα, είμαστε οι μοναδικοί που μαζί με τα 20.000 και πάνω Ξένα τραγούδια, θα προσφέρουμε και Ελληνικό ρεπερτόριο….κι όλα αυτά ΧΩΡΙΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ, αφού προσφέρονται με την ετήσια συνδρομή των 148 ΕΥΡΩ / Έτος χωρίς καμία άλλη επιβάρυνση φόρων (ΦΠΑ κλπ).

Δείτε ΕΔΩ το ΝΕΟ αυτοκόλλητο που διώχνει υπαλλήλους ΑΕΠΙ και G.E.A. από τα μαγαζιά σας. Τυπώστε το και κολλήστε το στην είσοδό σας.

Τα τραγούδια προσφέρονται ΔΩΡΕΑΝ στα μέλη μας, χωρίς να γίνεται εμπορική χρήση, με άδειες Creative Commons Don’t use this songs for commercial purposes

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ : Ο ΠΑΣΚΕΔΙ δηλώνει υπεύθυνα πως δεν επιχορηγήθηκε, ούτε επιχορηγείται από κανένα ΚΡΑΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ. Τα ΜΟΝΑΔΙΚΑ του έσοδα, προέρχονται από τις συνδρομές των μελών του.
Θα σας διαθέτουμε και καλλιτέχνες για τις live Ελληνικές βραδιές σας χωρίς (ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!) πνευματικά δικαιώματα. Συνδεθείτε τώρα με τις »Βόλτες σε λεύτερες νότες»
ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ

Επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν Τηλεοράσεις ΜΟΝΟ για μετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων ή Ειδήσεων, θα μας ζητούν ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ & ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ κι έτσι θα σταματήσουν και οι χρηματικές απαιτήσεις των Οργανισμών από την ύπαρξη τηλεόρασης στα καταστήματά μας.
Επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν ΔΕΞΙΩΣΕΙΣ ΓΑΜΩΝ, συλλόγων κλπ, μπορούν παίζοντας το ρεπερτόριο του ΄΄stereocloud΄΄. είτε live με δικούς μας καλλιτέχνες, είτε με USB και την ειδική άδεια Δημόσιας εκτέλεσης που θα τους παρέχουμε, να απεγκλωβιστούν από τις υπέρογκες απαιτήσεις της ΑΕΠΙ και τον φόβο της Αστυνομίας.
Ραδιοφωνικοί σταθμοί, που θα παίζουν το δικό μας ρεπερτόριο, δεν θα πληρώνουν ΑΕΠΙ, GEA κλπ

Συνάδελφοι που βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη με τους Οργανισμούς ΑΕΠΙ και GEA, ας μας ρωτήσουν να μάθουν για το πως θα απεγκλωβιστούν όσο πιο ανώδυνα γίνεται!!!

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Η ΑΔΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ που σας δίνει ο ΠΑΣΚΕΔΙ, για τα τραγούδια του ΄΄stereocloud΄΄., ισχύει για ένα έτος (12 συμπληρωμένοι μήνες), από την ημέρα λήψης.
Παρακαλούμε να φροντίζετε για την έγκαιρη ανανέωσή του, διότι θα κλείνει αυτόματα και θα είναι ευάλωτη η επιχείρησή σας σε κάθε έλεγχο, χωρίς να μπορείτε να αποδείξετε τίποτα.

Το ΄΄stereocloud΄΄. σας προσφέρει αυτή τη στιγμή πάνω από 20.000 ξένα τραγούδια, με την δυνατότητα επιλογής από λίστες όπως:
Acoustic, Blues, Classical, Country, Dance, Electronic, Hip Hop, Jazz, Latin, Lounge, Pop, Rock

Το ΄΄stereocloud΄΄. σας προσφέρει και Ελληνικό ρεπερτόριο, από Έλληνες καλλιτέχνες που δεν ανήκουν σε Οργανισμούς, όπως ΑΕΠΙ και GEA ή που προσφέρουν δωρεάν τα τραγούδια τους στο διαδίκτυο. Το Ελληνικό ρεπερτόριο θα αυξάνει από μέρα σε μέρα.

Επί τέλους ! Ο ΠΑ.Σ.Κ.Ε.ΔΙ. εξασφάλισε απαλλαγή πληρωμής ‘μουσικών δικαιωμάτων’ για όσα από τα μέλη του χρειάζονται μουσική στο κατάστημά τους ( και , παρ’ όλα αυτά , πλήρωναν έως τώρα σεβαστά ποσά κάθε χρόνο στην «ΑΕΠΙ» κλπ. Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης τέτοιων δικαιωμάτων ). Συνιστούμε ανεπιφύλακτα τη μουσική που προτείνουμε σε Εστιατόρια, Καφετέριες, Αναψυκτήρια, Fast food, Μπουγατσατζίδικα, Πιτσαρίες, Κρεπερί, Παραδοσιακά καφενεία, Αλυσίδες γρήγορου φαγητού αλλά και παιδότοπους, καφετέριες, Bar, Ξενοδοχεία, Κλινικές, Ιατρεία, Κομμωτήρια, Super Market, Αεροδρόμια, Πλοία κλπ

ΠΑΣΚΕΔΙ – ΄΄΄stereocloud΄΄. Η ΛΥΣΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Πράξτε το άμεσα και ΔΩΡΕΑΝ. Το κόστος καλύπτεται από τα 148 €/έτος, της ετήσιας συνδρομής σας. ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΤΩΡΑ στον ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ ‘’ΠΑΣΚΕΔΙ’’
Ανανεώστε την άδειά του ρεπερτορίου μας χρησιμοποιώντας την εξαιρετική μουσική μας που είναι απαλλαγμένη από Πνευματικά Δικαιώματα και επωφεληθείτε άμεσα:

1) Η πιο φθηνή συνδρομή ετησίως 148€ για 12 μήνες με ξένο και Ελληνικό ρεπερτόριο.
2) ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ Τεχνική υποστήριξη.(6945 777070 κ. Νάχλα Ανδρέα κάθε μέρα από 12.00 – 24.00)
3) ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ νομική πληροφόρηση σε θέματα Πνευματικών (ΑΕΠΙ), (ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ) και Συγγενικών Δικαιωμάτων (G.E.A.). (Μόνο ο ΠΑΣΚΕΔΙ το προσφέρει αυτό)
4) Μόνιμη απαλλαγή καταβολής Πνευματικών Δικαιωμάτων σε ΑΕΠΙ ή ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ.
5) Μόνιμη απαλλαγή καταβολής Συγγενικών Δικαιωμάτων σε G.E.A. (ο παλιός ΑΠΟΛΛΩΝ)
Ταυτόχρονα απολαμβάνετε εξαιρετικά ποιοτική ξένη μουσική για τον επαγγελματικό σας χώρο, ειδικά επιμελημένη για εσάς από τους ειδικούς μας dj . Έχουμε πλέον, όπως σας υποσχεθήκαμε και ελληνικό ρεπερτόριο (Παραδοσιακά, Δημοτικά, Λαϊκά, Ελαφρολαϊκά, Ρεμπέτικα, Έντεχνα, Ροκ κλπ).
ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Στην ιστοσελίδα ΄΄Βόλτες σε λεύτερες νότες΄΄, θα έχετε
και αποκλειστική πρόσβαση σε set Remix με
συνεχόμενη non stop μουσική, για Bar, Beach Bar, Ξενοδοχεία, αλλά
και παρόμοια set mix με Ελληνική, παραδοσιακή, Ρεμπέτικη, Λαϊκή,
Έντεχνη μουσική για Ταβέρνες, Ψαροταβέρνες, Fast Food και
Εστιατόρια.

Η μουσική που προτείνουμε Ελληνική και ξένη, είναι απαλλαγμένη Πνευματικών και Συγγενιικών δικαιωμάτων. Άρα εγγραφόμενοι μέλη στον ΠΑΣΚΕΔΙ με ετήσια συνδρομή 148 €/έτος βγάζετε έξω από τα μαγαζιά σας ΑΕΠΙ, ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ και G.E.A.

Όσοι Έλληνες καλλιτέχνες, Συνθέτες, στιχουργοί, τραγουδιστές, μουσικοί, που δεν ανήκουν σε Οργανισμούς Συλλογικής διαχείρισης, όπως ΑΕΠΙ, ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ και G.E.A., ή που ανήκουν, αλλά επιθυμούν να διαγραφούν, ας ενημερωθούν από εδώ
Έτσι, όσα καταστήματα του Συνδέσμου μας αποφασίσουν να επωφεληθούν της πιο πάνω συνεργασίας , ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΠΛΕΟΝ τα υψηλόποσα ‘χαράτσια’ που καταβάλλουν επί τόσα χρόνια για μουσικά δικαιώματα. Για την ακρίβεια , αντί των σεβαστών αυτών χρηματικών ποσών κατ’ έτος, η μόνη οικονομική ετήσια επιβάρυνση σχετικά θα περιορίζεται πλέον στην καταβολή μιας συμβολικής ετήσιας συνδρομής προς τον ΠΑΣΚΕΔΙ 148€ για 12 μήνες

Τι πρέπει να κάνετε για να μπείτε στο πρόγραμμα ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΣΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
ΠΑΣΚΕΔΙ – ΄΄stereocloud΄΄.
Όροι
1) Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να εγγραφείτε ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΟΝ ΠΑΣΚΕΔΙ
2) Καταθέτετε 148€ με ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ και την άιτιολογία ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ στον παρακάτω λογαριασμό
3) ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
Εάν κάποιος ΔΕΝ μπορεί να χρησιμοποιήσει το ΄΄stereocloud΄΄ (π.χ. δεν έχει Ίντερνετ), του προτείνουμε να του παραδώσουμε μουσικές επιλογές σε stick USB με μία extra επιβάρυνση 85 Ευρώ

Οι μουσικές αυτές είναι από ΤΟ ΡΕΠΕΡΟΡΙΟ ΤΟΥ ΄΄stereocloud΄΄!!!!!
Είναι μουσικές που έχουν συνθέσει οι συνεργάτες μας και εμπεριέχονται στο πρόγραμμα απαλλαγμένες πνευματικών δικαιωμάτων.

Οι μουσικές εγγράφονται και αποστέλλονται

Εγγραφή σε USB stick σε μορφή mp3 αρχείων με χρέωση 85 Ευρώ επί πλέον των 148 Ευρώ.

τα έξοδα αποστολής ΜΕ COURIER επιβαρύνουν τον ΠΑΡΑΛΗΠΤΗ!
4) Το ΄΄stereocloud΄΄ καλύπτει μόνο το ρεπερτόριό του.
5) Μετά την κατάθεση των χρημάτων ετήσιας συνδρομής, ο ΠΑΣΚΕΔΙ, συνήθως αυθημερόν, σας στέλνει στο e-mail σας τους κωδικούς πρόσβασης στο ΄΄stereocloud΄΄, μαζί με όλα τα ως άνω περιγραφόμενα νομιμοποιητικά έγγραφα.

Αρ. λογαριασμού ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 56 1108 2664 545
IBAN: GR55 0172 6110 0056 1108 2664 545 Εμφανίζεται το όνομα ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ & ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ ΄΄ΠΑ.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.΄΄

Αυθημερόν, μετά την κατάθεση των χρημάτων θα έρθουν σε σας από το Νομικό μας τμήμα
1) Καλωσόρισμα (κλικ)
2) ΑΔΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟΥ ΄΄stereocloud΄΄ (θα το έχετε στο μαγαζί σας) και κάθε χρόνο θα την ανανεώνετε
3) Ενημερωτικό έντυπο για το πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε τους υπαλλήλους της ΑΕΠΙ
ΠΑΣΚΕΔΙ – ΄΄stereocloud΄΄.

Έτσι απαλλάσεσθε δια παντός να πληρώνετε χρήματα σε όλους αυτούς τους Οργανισμούς που σας είχαν ρημάξει στα Δικαστήρια, στις μηνύσεις και στα αυτόφωρα.
ΠΑΣΚΕΔΙ – ΄΄stereocloud΄΄.
Η παρούσα λύση αφορά αποκλειστικά και μόνο το ρεπερτόριο του ΄΄stereocloud΄΄. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση ρεπερτορίου, που εκπροσωπείται από Ο.Σ.Δ. ή άλλης εταιρίας, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν.

Για περισσότερες πληροφορίες & δήλωση συμμετοχής στο πρόγραμμα απαλλαγής πληρωμής πνευματικών – συγγενικών δικαιωμάτων, μπορείτε να επικοινωνείτε άμεσα : Τηλ: 6988857438

Σημαντική αύξηση παρουσιάζει η αγορά των delivery & takeaway στην Ελλάδα

ΤΑΣΕΙΣ
Στη μέση της συνεχιζόμενης ύφεσης, παρατηρείται σημαντική αύξηση στην Ελλάδα στα delivery, καθώς οι καταναλωτές μετατοπίζονται προς επιλογές χαμηλού κόστους σε τρόφιμα και ποτά για εξοικονόμηση χρημάτων.

Επιπλέον, οι αλυσίδες, ανεξάρτητες εταιρείες τροφίμων και νέοι επιχειρηματίες επιλέγουν ολοένα και περισσότερο αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο χαμηλού κόστους που έχει αποδειχθεί αρκετά επικερδές υπό τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες. Τα γνωστά και καθιερωμένα brands, όπως τα Γρηγόρης Μικρογεύματα, τα Flocafé και τα Mikel, εισήχθησαν επίσης στην παράδοση κατ ‘οίκον κατά την περίοδο ανασκόπησης, συγκεκριμένα κάτω από τα concept Mikro Gregory’s, Flocafé Espresso Room Street και Mikel Cantina.

Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των καταστημάτων αυξήθηκε κατά 1% το 2016, ενώ ο όγκος των συναλλαγών σημείωσε αύξηση κατά 2%. Ωστόσο, σε όρους τρέχουσας αξίας, το κανάλι μειώθηκε κατά 1%, παρά τον αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ, καθώς οι περισσότερες από τις νέες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τη θέση τους ως προς τα χρήματα ως μοναδικό σημείο πώλησης, προσφέροντας οικονομικές λύσεις για τα γεύματα.

Εξάλλου, η τάση του καφέ που καταναλώνει ωθεί την μέση δαπάνη ανά συναλλαγή προς τα κάτω, δεδομένου ότι η τιμή ανά καφέ είναι συνήθως ιδιαίτερα χαμηλή.

ΤΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Supply Unique SA παρέμεινε ο ηγέτης στα delivery το 2016, με το σήμα της Coffee Island να αυξάνει τον αριθμό των καταστημάτων της σε 291 και να ζητεί το μερίδιο 26% του όγκου συναλλαγών και μερίδιο 17%. Αρχικά λειτουργούσε ως καταστήματα λιανικής πώλησης καφέ, όμως η αλυσίδα Coffee Island γνώρισε ταχεία ανάπτυξη από τη μετάβασή της σε ένα υβριδικό σχήμα με τα καταστήματά της να προσφέρουν τόσο υπηρεσίες λιανικής πώλησης, όσο και υπηρεσίες delivery.

Η εταιρεία επωφελήθηκε επίσης από την αυξανόμενη δημοτικότητα της τρέχουσας τάσης για το καφέ, η οποία έχει πλέον γίνει η κύρια τάση στη μέση της οικονομικής ύφεσης, καθώς οι καταναλωτές εξακολουθούν να εκτιμούν τον καφέ υψηλής ποιότητας αλλά έχουν γίνει πιο πρόθυμοι να επιλέξουν τα delivery ως επιλογή εξοικονόμησης χρημάτων.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
Το delivery κατέγραψε CAGRs 1% και 3% όσον αφορά τον αριθμό των καταστημάτων και τον όγκο συναλλαγών αντίστοιχα. Χωρίς σημάδια ύφεσης και με την εφαρμογή περισσότερων μέτρων λιτότητας, οι Έλληνες καταναλωτές αναμένεται να συνεχίσουν να προτιμούν τα φτηνά γεύματα και τον καφέ, πράγμα που ενισχύει την ανάπτυξη της κατηγορίας.

Παράλληλα, αναμένεται να επιλέξουν και οι επιχειρηματίες το επιχειρηματικό μοντέλο delivery, λόγω του χαμηλού κόστους λειτουργίας του. Ωστόσο, η κατηγορία παρουσιάζει ελαφρά μείωση της αξίας σε σταθερές τιμές 2016 κατά την περίοδο πρόβλεψης, καθώς οι περισσότερες από τις νέες εταιρείες αναμένεται να επικεντρωθούν στην τιμή ως το κύριο σημείο πώλησής τους.

Η μετάβαση στην πώληση καφέ από καταστήματα αναμένεται επίσης να συνεχιστεί, οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση της μέσης δαπάνης ανά συναλλαγή, δεδομένου ότι ο καφές που πωλείται είναι φθηνότερος από το φαγητό.

πηγη: http://cabare.gr

Ακυρώνονται όλες οι πτήσεις της Ryanair από και προς Χανιά από Νοέμβριο μέχρι τέλη Μαρτίου!

Ισχυρό σοκ στην τοπική οικονομία έρχεται να προκαλέσει η ξαφνική ανακοίνωση της Ryanair για ακύρωση όλων των προγραμματισμένων πτήσεων από και προς Χανιά για το διάστημα 29 Οκτωβρίου 2017 με 24 Μαρτίου 2018.

Yπενθυμίζεται ότι η Ryanair συνέδεε με απευθείας πτήσεις τον χειμώνα τα Χανιά με την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάφο της Κύπρου.
Βάσει της ηλεκτρονικής πλατφόρμας κράτησης εισιτηρίων της εταιρείας, σε αυτό το χρονοδικό διάστημα θα πραγματοποιηθούν μονάχα οι εξής πτήσεις:
Χανιά – Αθήνα – Χανιά: 20 Δεκεμβρίου, 27 Δεκεμβρίου και 3 Ιανουαρίου
Χανιά – Θεσσαλονίκη – Χανιά: 21 Δεκεμβρίου, 28 Δεκεμβρίου, 4 Ιανουαρίου
H εταιρεία ενημέρωσε μέσω e-mail τους επιβάτες και τους καλεί να επιλέξουν μεταξύ αλλαγής του εισιτηρίου ή επιστροφής των χρημάτων τους.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι “τινάζεται στον αέρα” ο προγραμματισμός πολλών ανθρώπων, επιχειρηματιών, φοιτητών και απλών ταξιδιωτών.
Από τα Χανιά εξάλλου αναμένεται να αποχωρήσουν άμεσα και οι 40 εργαζόμενοι της εταιρείας οι οποίοι διέμεναν μόνιμα στην πόλη μας.

TA XANIΑ ΣΕ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ
Η εξέλιξη αυτή μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω με τα Χανιά πλέον να συνδέονται απευθείας μονάχα με την Αθήνα και να εξυπηρετούνται από μία μόνο αεροπορική εταιρεία. Υπενθυμίζεται ότι η Aegean έχει ακυρώσει το απευθείας δρομολόγιο Χανιά – Θεσσαλονίκη, άρα δεν υπάρχει πλέον απευθείας σύνδεση του νομού με τη Βόρεια Ελλάδα.

ΕΚΠΛΗΚΤΟΙ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ
Έκπληκτοι επιχειρηματίες και παράγοντες του τουρισμού στα Χανιά έμαθαν χθες την εξέλιξη αυτή και δήλωσαν σοκαρισμένοι, φοβούμενοι τις επιπτώσεις στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.
Για περικοπές πτήσεων από τη Ryanair που αφορούν όλη την Ευρώπη και περίπου 400.000 επιβάτες μίλησε στα “Χ.ν.” ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Μανώλης Γιαννούλης, εξηγώντας ότι σίγουρα η εξέλιξη αυτή θα έχει επιπτώσεις στον κλάδο, αφού τα Χανιά θα έχουν πολύ λιγότερες πτήσεις τον φετινό χειμώνα από όσες είχαμα συνηθίσει να έχουμε τα τελευταία 2-3 χρόνια.
Για σοβαρό πρόβλημα στον κλάδο μίλησε στα “Χ.ν.” ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων Ν. Χανίων Γιάννης Κουκουράκης, τονίζοντας ιδιαίτερα τη σπουδαιότητα της σύνδεσης με την Πάφο. «Θα έχουμε πρόβλημα και στα ενοικιαζόμενα και στα ξενοδοχεία καθώς ο εσωτερικός τουρισμός και η γραμμή της Κύπρου μας κρατούσε “ζωντανούς” τον χειμώνα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος εκτίμησε ότι «η απόφαση αυτή ενδεχομένως να είναι μοχλός πίεσης προς την κυβέρνηση και τη Fraport για το ζήτημα των τελών στα αεροδρόμια, το οποίο έχει θέσει αρκετές φορές στο παρελθόν η Ryanair».
Για μια «πάρα πολύ δυσάρρεση εξέλιξη για τα Χανιά» έκανε λόγο στα “Χ.ν.” ο πρέοδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων “ΚΥΔΩΝ”, δρ. Κωνσταντίνος Πρώιμος. «Θεωρώ ότι είναι λάθος η απόφαση της εταιρίας καθώς ήταν κερδοφόροα τα δρομολόγια αυτά. Πιστεύω θα έπρεπε να προηγηθεί διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς για να θέσει τα αιτήματά της και τους προβληματισμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πρώιμος, εκτιμώντας και αυτός ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί μοχλό πίεσης για μείωση των τελών.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ  ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ
Ξαφνιασμένη από την εξέλιξη δήλωσε στα “Χ.ν.” και η πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Άννα Σαματά. «Επιστρέφουμε δυστυχώς στο μονοπώλιο και φοβάμαι ότι σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση θα περάσουμε ακόμα πιο δύσκολο χειμώνα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Η ίδια εξήγησε ότι ο κλάδος της εστίασες “πόνταρε” πολλά τη χειμερινή περίοδο στους επισκέπτες από την Κύπρο. «Θα είναι ένα πλήγμα για όλους μας», τόνισε.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ  ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
Η απόφαση προκάλεσε έντονο προβληματισμό στο Επιμελητήριο Χανίων, με τον πρόεδρο Γιάννη Μαργαρώνη να ξεκαθαρίζει πως δεν είχε προηγηθεί καμία ενημέρωση. Μιλώντας στα “Χ.ν.” ο κ. Μαργαρώνης εξήγησε ότι οι επιπτώσεις στην τοπική οικονομία μένει να φανούν το επόμενο διάστημα αλλά σχολίασε καυστικά πως «δυστυχώς όλοι όσοι κατακρίνανε της εταιρείες χαμηλού κόστους και όλοι όσοι αρνούνταν να συνεργαστούν για να τις φέρουμε και να τις διατηρήσουμε στα Χανιά, θα δουν τώρα τις συνέπειες των πράξεών τους».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Χρήστος Μυλωνάκης, ο οποίος υπενθύμισε ότι η Ryanair είχε πολλάκις ζητήσει από κυβέρνηση και Fraport να υπάρχει μείωση των τελών στα αεροδρόμια των χειμώνα ώστε να είναι βιώσιμη η γραμμή και το κράτος να κερδίζει έσοδο με έμμεσο τρόπου αφού οι τοπικές επιχειρήσεις θα έχουν αυξημένο τζίρο και θα καταβάλουν αντίστοιχα αυξημένο Φ.Π.Α.
Άμεσα πάντως το Επιμελητήριο ξεκινά επαφές με την ιρλανδική εταιρεία σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση.

ΠΗΓΗ: http://www.haniotika-nea.gr/

Cocktail Trends 2018: Οι τέσσερις νέες τάσεις στα κοκτέιλ

Δημοσίευμα του drinks.world μας αποκαλύπτει τις 4 κυρίαρχες τάσεις στο χώρο των κοκτέιλ για το 2018, σύμφωνα με 5 καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου.

Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια του Diageo World Class Bartender Of The Year Final, του μεγαλύτερου cocktail διαγωνισμού στην Πόλη του Μεξικού, η Lauren Mote (Diageo Global Cocktailian), ο Dre Masso (καταξιωμένος μιξολόγος), ο Matt Preston (οικοδεσπότης του MasterChef στην Αυστραλία και κριτής του διαγωνισμού World Class Global Final 2017), ο Alex Kratena (πρώην head bartender του bar Artesia του ξενοδοχείου Langham στο Λονδίνο) και ο Charles Joly (νικητής του Diageo World Class Bartender Of The Year 2014) προέβλεψαν τα εξής «Cocktail Trends» για το 2018:

1. Βιώσιμα Cocktails

Σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση, διαπιστώθηκε ότι σχεδόν ένας στους δύο καταναλωτές είναι πρόθυμος να ξοδέψει 10% περισσότερα χρήματα για προϊόντα, που παράγονται με κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο. Όπως δήλωσε ο Dre Masso: «Ο κόσμος κατανοεί τον αντίκτυπο, που έχουν οι επιλογές του, τόσο στο σώμα του, όσο και στο περιβάλλον. Οι βιώσιμες μέθοδοι και τα επαναχρησιμοποιούμενα συστατικά γίνονται όλο και πιο σημαντικά. Οι mixologists, που αγκαλιάζουν αυτή τη νέα πραγματικότητα είναι εκείνοι, που θα πετύχουν».

2. Μοναδικά Cocktails

Έχει διαπιστωθεί ότι οι καταναλωτές ξοδεύουν 5% περισσότερα χρήματα σε πολυτελείς εμπειρίες, αντί σε πολυτελή προϊόντα, και ως εκ τούτου οι ιδιοκτήτες bars και οι mixologists, που θα ακολουθήσουν αυτή την τάση, θα εξελιχθούν το 2018. Όπως δήλωσε ο Alex Kratena: «Όλο και περισσότεροι bartenders θα δημιουργούν μοναδικές εμπειρίες ποτών, που θα ξεπερνούν το αναμενόμενο».

3. Γαστρονομικά Cocktails

Σε μερικά από τα κορυφαία bar παγκοσμίως, μπορούμε να συναντήσουμε cocktail, που συνδυάζονται με την γαστρονομία, και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Όπως δήλωσε ο Matt Preston «Με την άνοδο των celebrity σεφ, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, και το αυξημένο ενδιαφέρον προς την κουζίνα, οι πιο έμπειροι mixologists θα διερευνήσουν και θα πειραματιστούν με γεύσεις, υφές, συστατικά και τεχνικές, δανεισμένες από τους συναδέλφους τους στον κόσμο του fine dining».

4. Σπιτικά Cocktails

Σύμφωνα με έρευνες, το 73% των νεαρών καταναλωτών απολαμβάνουν cocktails στο σπίτι, αποδεικνύοντας ότι είναι η καταλληλότερη στιγμή, για να πειραματιστούν με τα υλικά, που διατηρούν στα ντουλάπια της κουζίνας τους. Όπως δήλωσε ο Charles Joly: «Μου αρέσει να βλέπω τους ανθρώπους να εξελίσσονται σε παθιασμένους λάτρεις των cocktail. Αντί να ανοίξουν ένα μπουκάλι κρασί όταν φτάσουν οι επισκέπτες, το επόμενο λογικό βήμα για τους λάτρεις των cocktail είναι να μπορούν να δημιουργήσουν όμορφα cocktail στην κουζίνα τους».

πηγη: cabare.gr

Μετά το brunch …ήρθε το brinner !

photo credit: pinevalleychurch.org

Μετά το brunch (breakfast lunch), όπου μπορεί κανείς να απολαύσει το πρωινό του το μεσημέρι, ήρθε και το brinner (breakfast dinner), όπου το πρωινό, τρώγεται το βράδυ!

Οποιοδήποτε πιάτο, θα έτρωγε κανείς το πρωί -όπως π.χ νιφάδες δημητριακών με γάλα, βρώμη και φρούτα με γιαούρτι, τοστ, αυγά και φρουτοχυμοί-, στο brinner το τρώει για βραδινό. Αυτή η τάση αγαπήθηκε ιδιαίτερα από όσους δεν προλαβαίνουν ούτε τα ωράρια του brunch και θέλουν έστω και πιο αργά, να απολαύσουν το πρωινό τους.

Μάλιστα το brinner, εκτός από μία καλή γρήγορη και γευστική πρόταση, αποτελεί και μια πιο υγιεινή εναλλακτική για βραδινό, καθώς -εάν δεν συνοδεύεται από μεγάλες ποσότητες ψωμιού, ζάχαρης και λιπαρών- μπορεί πράγματι να συμβάλλει στη δημιουργία ενός πιο ισορροπημένου διαιτολογίου, χωρίς πολλές θερμίδες.

Και όπως γίνεται και με όλες τις άλλες τρέχουσες γαστρονομικές τάσεις, το brinner έχει εξέχουσα θέση και στο Instagram.

πηγη: cabare.gr

Η νέα τάξη πραγμάτων στην Εστίαση και ο ρόλος του Street Food

Η κρίση έπληξε ιδιαίτερα σκληρά τις εστιατορικές επιχειρήσεις στη χώρα μας, καθώς οι επαγγελματίες του κλάδου απεδείχθησαν εντελώς απροετοίμαστοι να αντιμετωπίσουν την αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών, με κύρια χαρακτηριστικά τη μείωση του μέσου όρου της απόδειξης και την στροφή των καταναλωτών σε city ή street food concepts. Οι μόνοι επιζήσαντες είναι όσοι αναπροσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα και κατάφεραν να μειώσουν το κόστος λειτουργίας, με οικογενειακές ή λιτές δομές.

Οι εστιατορικές επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται από υψηλά λειτουργικά έξοδα, καθώς οι επιχειρηματίες του κλάδου περιορίζονται συχνά στο ρόλο του επενδυτή – διαχειριστή και έχουν την ανάγκη επιπλέον προσωπικού και συχνά εξειδικευμένου, σε αντίθεση με τα καταστήματα που ανήκουν στην υποκατηγορία της Μικρής Εστίασης, αλλά και τις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε ένα δίκτυο franchise, οι οποίες – λόγω οικονομιών κλίμακος – λειτουργούν με χαμηλότερα έξοδα και συμπιεσμένο food cost.

Η νέα πραγματικότητα στον κλάδο της εστίασης έχει ξημερώσει, μέσα από ένα πλήθος café, coffee to go, burger bars, wine bars, souvlaki bars, donuts, street ethnic, frozen yogurt, bubble tea, cocktail bars, λουκουματζίδικα κ.ο.κ. με κύριους άξονες της στρατηγικής των επιχειρηματιών του κλάδου:

 • Νέους και καινοτόμους τρόπους προσέλκυσης πελατείας.
 • Νέα διαφοροποιητικά στοιχεία, είτε στην διακόσμηση, είτε στο προϊόν.
 • Νέα μοντέλα οργάνωσης, με ενισχυμένη κερδοφορία.

Στόχος η κερδοφορία

Σε γενικές γραμμές το επιχειρηματικό κέρδος αντιστοιχεί στο 6% – 10% επί του τζίρου, με ένα ποσοστό της τάξεως 30% – 35% να αφορά στο food cost (αγορές α’ υλών), στη μισθοδοσία και στα λοιπά έξοδα (ενοίκιο, ενέργεια, νερό, επικοινωνίες, κ.λπ.). Έτσι, όταν οι ανωτέρω κατηγορίες κόστους διαμορφώνονται στο 30%, το κέρδος προ φόρων προσδιορίζεται στο 10%, ενώ όταν αγγίζουν τα ανώτερα επιτρεπόμενα όρια περιορίζεται στο 6% ή ακόμη και χαμηλότερα.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη μας α/ τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και β/ τη μείωση των ενοικίων, οι κατηγορίες κόστους που αφορούν στη μισθοδοσία και στα λοιπά έξοδα συμπιέζονται αρκετά, σε ποσοστά αντίστοιχα κάτω του 30% και κάτω του 25%. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο των χαμηλών τιμών λιανικής και της συγκράτησης της ποιότητας σε ανεκτά επίπεδα, το food cost σπανίως είναι κάτω από 35%.

Η θεμελιώδης σχέση, λοιπόν, που προσδιορίζει την κερδοφορία μιας εστιατορικής επιχείρησης καθορίζεται σε:

ΕΣΟΔΑ (αφού αφαιρεθεί ο ΦΠΑ) =

FOOD COST (35%) + ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ (30%) + ΛΟΙΠΑ ΕΞΟΔΑ (25%) + ΚΕΡΔΟΣ (10%)

Λαμβάνοντας υπόψη μας το ΦΠΑ, για ένα λογαριασμό 50 Ευρώ, ισχύει η κάτωθι αναλογία:

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ 50 Ευρώ

ΦΠΑ (23%) 9,35 Ευρώ

ΕΣΟΔΑ μετά ΦΠΑ 40,65 Ευρώ

FOOD COST (35%) 14,23 Ευρώ

ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ (30%) 12,20 Ευρώ

ΛΟΙΠΑ ΕΞΟΔΑ (25%) 10,16 Ευρώ

ΚΕΡΔΗ προ φόρων 4,07 Ευρώ, δηλ. 10%

Υπό την ανωτέρω λογική, η τιμολόγηση ενός πιάτου θα πρέπει να προσδιορίζεται στο τριπλάσιο του κόστους υλικών αυτού και να προστίθεται το ΦΠΑ. Ωστόσο, πολλοί επιχειρηματίες δεν τιμολογούν με το σωστό τρόπο, δηλαδή βάση κοστολόγησης και προσδοκώμενης κερδοφορίας, αλλά περιορίζονται μόνο στο πόσο χρεώνουν οι ανταγωνιστές τους.

Στη συνέχεια, συνοψίζουμε τους κύριους κατευθυντήριους άξονες για την μεγιστοποίηση της κερδοφορίας:

 • Προσωπική ενασχόληση του επιχειρηματία στο κατάστημά του, τόσο για να έχει αυξημένο έλεγχο, όσο και για να περιορίσει τη μισθοδοσία με τη δική απασχόληση, η οποία θα «μετρά» για δυο τουλάχιστον υπαλλήλους.
 • Σωστή τιμολόγηση, λαμβάνοντας υπόψη τον ανταγωνισμό, αλλά και την κοστολόγηση.
 • Αυξημένες τιμές όταν το μενού είναι διαφορετικό, είτε λόγω προϊόντος, είτε λόγω ονόματος. Αν το προϊόν που προσφέρετε δεν έχει κατακλύσει την αγορά π.χ. bubble tea μπορείτε να υπερβείτε την βασική σχέση ότι η τιμή είναι 3πλάσια του κόστους. Αν, πάλι, έχετε δημιουργήσει σοβαρή φήμη, αν πρόκειται για κατάστημα franchise ή αν έχετε προσλάβει ένα διάσημο σεφ, τότε μπορείτε να τιμολογείτε λίγο πιο υψηλά.
 • Συνεχή προσπάθεια για μείωση κόστους α’ υλών, με διάφορα είδη που μπορείτε να αγοράσετε σε προσφορά και δεν επηρεάζονται από ημερομηνίες λήξεως, συνεχή συνεργασία – διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές σας, αλλά και έρευνα για νέους. Ένα δίκτυο καταστημάτων υπερτερεί κατά πολύ, καθώς ο όγκος αγορών σας φέρνει σε πλεονεκτική θέση έναντι των προμηθευτών, οι οποίοι σας δίνουν καλύτερες τιμές.
 • Σωστή μεριδοποίηση, ώστε να μειωθούν οι απώλειες στα κέρδη.
 • Κατάστημα με σύγχρονη αισθητική και ιδιαίτερα καθαρό.
 • Προσεγμένες επενδύσεις για νέα καταστήματα και για ανακαινίσεις, καθώς για να επιτευχθεί η απόσβεση θα πρέπει να έχετε ακριβές τιμές, πρακτική αντίθετη με τις επιταγές της εποχής.
 • Προσεκτική αξιολόγηση των street concepts, καθώς από τη μια είναι μόδα και απαιτούν μικρή επένδυση λόγω εμβαδού τους, από την άλλη απαιτούν συγκεκριμένες προδιαγραφές θέσης.
 • Σε κάθε περίπτωση, η ύπαρξη τραπεζοκαθισμάτων είναι αναγκαία και ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που με 4 – 8 θέσεις καταφέρνουμε να έχουμε τον επιθυμητό ημερήσιο τζίρο. Επίσης, πρέπει να αποφεύγονται οι υπερβολές, τα τεράστια εστιατόρια ή café είναι παρελθόν, καθώς δεν έλκουν πελάτες, αλλά και γεμίζουν πολύ δύσκολα δημιουργώντας αρνητικό αντίκτυπο με τα πολλά κενά τραπέζια τους.
 • Εμμονή στην ποιότητα και στην άριστη εξυπηρέτηση.
 • Αξιοποίηση του διαδικτύου και κυρίως των social media για αύξηση διελεύσεων και ενίσχυση πιστότητας

  πηγή: http://www.estiash.gr/2015-04-06-16-54-34/76-street-food.html

Τοποθετηση κιτρινων καμπανών (κάδων ανακύκλωσης γυαλιού) στην Παλιά Πόλη

Αγαπητά μέλη καλημέρα σας,
Πριν δύο μήνες η πρόεδρος Αννα Σαματά είχε κάνει αίτημα στη ΔΕΔΙΣΑ εκ μέρους όλου του συλλόγου για να μπουν κίτρινοι κάδοι (για γυαλι) στην Παλια Πόλη.
Η ενέργεια αυτή έγινε με σκοπο να μειωθούν οι δημοτικοί φόροι καθώς η ΔΕΔΙΣΑ δε χρεώνει τα δρομολόγια για την ανακύκλωση ,αλλα μονο για τα σκουπίδια. Εαν μειωθουν τα δρομολογια για τα σκουπιδια (μιας και θα κανουν δρομολογια ανακυκλωσης), θα μπορουμε να ζητήσουμε και μειωση φόρων. 
Σας παραθέτουμε την απάντηση που λάβαμε από τη ΔΕΔΙΣΑ ώστε να είστε ενήμεροι καθώς και περιμένουμε τις προτάσεις σας στο συγκεκριμένο ζήτημα σχετικά με το χώρο τοποθέτησης των κάδων ώστε να εξυπηρετούνται όσο το δυνατόν περισσότερα καταστήματα.
 Απάντηση ΔΕΔΙΣΑ:
 
 
Κατ’ αρχήν οφείλουμε να σας συγχαρούμε για την υπεύθυνη συμπεριφορά σας ως ένας περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένος πολίτης (και επαγγελματίας), ως όλοι οφείλουμε!
Όντως, στην Παλιά Πόλη Χανίων είναι εγκατεστημένα και λειτουργούν περί τα 220 Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (ΚΥΕ)1 , πολλά από τα οποία, δυνητικά, αποτελούν «μεγάλους» παραγωγούς αποβλήτων γυάλινων συσκευασιών2 , γεγονός που από μόνο του υποδεικνύει ότι η εν λόγω περιοχή αποτελεί περιοχή-στόχος για την υλοποίηση δράσεων/ενεργειών και έργων για την προώθηση της χωριστής συλλογής των συσκευασιών αυτών προς ανακύκλωση/αξιοποίηση.
Συγχρόνως, εντός της Παλιάς Πόλης Χανίων, εφαρμόζεται [από τη ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ) σύμφωνα με την ισχύουσα προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Χανίων] πρόγραμμα Συλλογής Πόρτα –Πόρτα, καθημερινά πλην Κυριακών, κατόπιν εφαρμογής Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) σε τρία ρεύματα:
Κίτρινος κάδος: γυάλινες συσκευασίες.
Μπλε Κάδος: χαρτί και συσκευασίες από χαρτί, αλουμίνιο, σιδηρούχα μέταλλα και πλαστικό.
Πράσινος κάδος: λοιπά απορρίμματα.
    Αρκετά ΚΥΕ ήδη συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΔσΠ γυάλινων συσκευασιών το οποίο περιλαμβάνει α)τη διάθεση3 κίτρινων κάδων αποκλειστικής χρήσης στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα και β)την αποκομιδή αυτών τρεις φορές την εβδομάδα: Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή (περισσότερες πληροφορίες για την αποκομιδή μπορούν να δοθούν από τον κ. Γιαννακόπουλο Αθανάσιο, Υπεύθυνος Τμήματος Διαλογής στην Πηγή, τηλ. 2821089440) από ένα ειδικό απορριμματοφόρο όχημα (άνευ συμπίεσης), το οποίο είναι και το μοναδικό όχημα που διέθεσε η ΕΕΑΑ^4 στη ΔΕΔΙΣΑ για να συλλέγει δίτροχους/τετράτροχους κάδους συλλογής γυάλινων συσκευασιών.
    Καθώς στην περιοχή εφαρμόζεται το πρόγραμμα Συλλογής Πόρτα-Πόρτα, δεν υφίστανται κοινόχρηστοι κάδοι για τη συλλογή γυάλινων συσκευασιών, πλην δύο μεταλλικών κωδώνων και μίας πλαστικής κίτρινης 1 Στοιχεία έτους 2013 κατόπιν επιτόπιας καταγραφής– σημειώνεται ότι στο νούμερο περιλαμβάνονται όλα τα είδη Κ.Υ.Ε., καθώς και τα εποχιακά λειτουργούντα. 2 Αναφερόμαστε στις γυάλινες συσκευασίες προϊόντων για τα οποία δεν υπάρχει σύστημα εγγυοδοσίας. 3 Ανάλογα και με τη διαθεσιμότητα κάδων – μέρος των επαγγελματιών συμμετέχουν με εσχαροκιβώτια δικής τους ιδιοκτησίας. 4 Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης που έχει αναπτύξει και υλοποιεί στην Ελλάδα το Σύστημα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης – «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ». Τεχνική Υπηρεσία ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ) – Υποδιεύθυνση Μεταφορών Επικινδύνων Υλικών & θεμάτων Χ.Μ. Παλιά Πόλη-Κοινόχρηστοι Κάδοι για γυάλινες συσκευασίες-29.08.2017.docx Σελ. 2 από 2 καμπάνας/κώδωνα σε περιμετρικές θέσεις της Παλιάς Πόλης Χανίων5 , που τοποθετήθηκαν σχετικά πρόσφατα (4ος 2017 και 6ος 2016 αντίστοιχα) και συλλέγονται από διαφορετικό ειδικό όχημα/φορτηγό μεγάλου μεγέθους, ώστε να εξυπηρετούνται και οι πολίτες.
Παρόλα αυτά,
καθώς οι διαθέσιμοι υλικοί πόροι της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ) δεν επαρκούν για την ανάπτυξη δρομολογίου εντός των στενών δρόμων μέρους της Παλιάς Πόλης Χανίων6 για την εξυπηρέτηση Πόρτα-Πόρτα και των πολιτών που επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τα ανακυκλώσιμα τους απορρίμματα (γυάλινες συσκευασίες) στα τρία σημεία που υπάρχουν οι κοινόχρηστοι κώδωνες,
ήδη έχει σχεδιασθεί7 ειδικό πρόγραμμα για να χρηματοδοτηθεί (η προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού) μέσω της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) του Δήμου Χανίων. Ειδικότερα, στην υποβληθείσα (και πλέον εγκεκριμένη8 ) προς χρηματοδότηση, από το ΕΣΠΑ 2014-2020, Στρατηγική ΒΑΑ του Δήμου Χανίων προβλέφθηκε Δράση υπό τον τίτλο «Πιλοτικές καινοτόμες εφαρμογές διαχείρισης απορριμμάτων στο πλαίσιο του Τοπικού Σχεδίου αποκεντρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων του Δήμου Χανίων» – η Δράση αφορά σε υλοποίηση δράσεων/ενεργειών και έργων για την προώθηση της χωριστής συλλογής ρευμάτων ΑΣΑ προς επίτευξη ανακύκλωσης υψηλής ποιότητας, συμπεριλαμβανομένης της κομποστοποίησης βιοαποβλήτων (στο ΕΜΑΚ Χανίων). Στη Δράση αυτή περιλαμβάνεται και η «Δημιουργία πιλοτικού προγράμματος διαλογής στην πηγή γυάλινων συσκευασιών στην Παλιά Πόλη Χανίων και συλλογής πόρτα-πόρτα και σε επιλεγμένη περιοχή του αστικού ιστού στην περιοχή παρέμβασης του Σχεδίου ΒΑΑ του Δήμου Χανίων, σε εθελοντική βάση». Συγχρόνως, την περίοδο αυτή μελετούμε και θέματα βελτιστοποίησης/ανασχεδιασμού του εφαρμοζόμενου προγράμματος ΔσΠ γυάλινων Συσκευασιών στο Ενετικό Λιμάνι και στην Παλιά Πόλη Χανίων, και θα θέλαμε την αρωγή και συνδρομή με απόψεις από τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην εν λόγω περιοχή, όπως είστε εσείς.
    Στο πλαίσιο αυτό θα εκτιμούσαμε εάν μπορούσατε να συνδράμετε και να συμμετέχετε σε αυτή τη διαδικασία βελτιστοποίησης/ανασχεδιασμού, ως επαγγελματίας που δραστηριοποιείται στην Παλιά Πόλη Χανίων, αλλά και ως Πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρηματιών Εστίασης Ν. Χανίων για την εγκαθίδρυση κ.ά. ρευμάτων ανακύκλωσης αποβλήτων, όπως είναι τα βιοαπόβλητα.
Υπεύθυνος απάντησης αιτήματος: Μαρία Ε. Φλεμετάκη,
 Χημικός Μηχανικός, M.Sc.
Υποδιευθύντρια Μεταφορών Επικινδύνων Υλικών & θεμάτων Χ.Μ. Διεύθυνση Τεχνικής Υπηρεσίας ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε.
 (ΟΤΑ) 2821091888 εσωτ. 108
flemetaki@dedisa.gr,
M.E.Flemetaki@gmail.com

Σωματείο Επιχειρηματιών Νομού Χανίων

Ελ.Βενιζέλου 4,3ος όροφος,Γραφείο 33
Τηλ. 6988857438

Συνάντηση καταστηματαρχών στο ΕΒΕΧ στις 30/08/2017

Εν αναμονή των επόμενων κινήσεων της Δημοτικής αρχής, βρίσκονται οι καταστηματάρχες της παλιάς πόλης των Χανίων, σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού χρήσης κοινόχρηστων χώρων, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Καταστηματαρχών Ενετικού Λιμένα, Σταύρος Μαρινάκης στη συγκέντρωση που έλαβε χώρα στο ΕΒΕΧ.
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 30/08/2017, παρουσία ενός εύλογου αριθμού καταστηματαρχών της Παλαιάς Πόλης των Χανίων και όλων των ενδιαφερομένων, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο χώρο του ΕΒΕΧ, μετά από κάλεσμα των Συμβουλίων την Ένωσης Καταστηματαρχών και του Συλλόγου Εστίασης του Νομού Χανίων, προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα που δημιουργούνται από το νέο κανονισμό του Δήμου και να ληφθούν αποφάσεις για πιθανές λύσεις.
 
Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής για να αποσαφηνιστούν τα γεγονότα. Για παράδειγμα,  όσον αφορά στο διάλογο που είχε γίνει τον Ιούλιο, όπου η Δημοτική αρχή υποστηρίζει ότι έγινε πριν την εφαρμογή του κανονισμού, ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε ότι δεν υπήρξε ουσιαστικός διάλογος και η συζήτηση έγινε πάνω σε τετελεσμένες, από την πλευρά του Δήμου, αποφάσεις.
 
Τα προβλήματα που δημιουργούνται μετά την εφαρμογή του νέου κανονισμού, λοιπόν, είναι τεράστια. Υπάρχουν επιχειρήσεις που υποφέρουν από την απόφαση αυτή και ίσως βρεθούν στη δυσάρεστη θέση του κλεισίματος της επιχείρησής τους.
 
Θα στραφούμε για άλλη μια φορά στο Δήμο να συζητήσουμε κάποιες τροποποιήσεις που επιβάλλονται να πραγματωθούν αν δεν θέλουμε να ερημώσει το λιμάνι και όλη η Παλιά Πόλη.
 
Στη συγκέντρωση, εκτός των Συμβουλίων της Ένωσης Καταστηματαρχών και του Συλλόγου Εστίασης Νομού Χανίων παρευρέθηκε  και ο Πρόεδρος του ΕΒΕΧ Γιάννης Μαργαρώνης.
 

ANAKOINΩΣΗ-ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΝΙΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η Εκλογική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Χανίων ανακοινώνει στα μέλη του ότι οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού του Συμβουλίου θα πραγματοποιηθούν στις 11, 12 και 13 Δεκεμβρίου 2017. στα γραφεία του Επιμελητηρίου (Ελ. Βενιζέλου 4 – Χανιά).

Τα νομικά πρόσωπα – μέλη του Επιμελητηρίου (εταιρείες προσωπικές, κεφαλαιουχικές, συνεταιρισμοί) και τα υποκαταστήματα επιχειρήσεων που εδρεύουν σε άλλο Νομό ή αλλοδαπών επιχειρήσεων, καλούνται να υποβάλουν στην εκλογική επιτροπή τις εξουσιοδοτήσεις για τους εκπροσώπους τους που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα το αργότερο μέχρι και την 4η Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 14.30 μ.μ.. Η εξουσιοδότηση των εκπροσώπων γίνεται σε ειδικό έντυπο που έχει συντάξει η Εκλογική Επιτροπή.

Κατάλογος των εγγεγραμμένων μελών του Επιμελητηρίου έχει αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων του Επιμελητηρίου Χανίων, οδός Ελ. Βενιζέλου 4 – Χανιά, από τον οποίο μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να πληροφορηθούν το τμήμα κατάταξής τους.

Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές έχουν τα μέλη του Επιμελητηρίου εφόσον έχουν εγγραφεί στα μητρώα του μέχρι και 10ηΔεκεμβρίου 2016 και έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ως εξής:

 1. Τα Νομικά πρόσωπα, εφόσον έχουν καταβάλει, το αργότερο μέχρι και 31 Οκτωβρίου 2017, τα τέλη τήρησης μερίδας στο Γ.Ε.ΜΗ. (μέχρι και του έτους 2016),
 2. Τα Φυσικά πρόσωπα, εφόσον έχουν καταβάλει, το αργότερο μέχρι και 31 Οκτωβρίου 2017, τα τέλη τήρησης μερίδας Γ.Ε.ΜΗ. ή την ετήσια συνδρομή στο Επιμελητήριο (μέχρι και του έτους 2016).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για τις οικονομικές τους υποχρεώσεις από την Υπηρεσία του Επιμελητηρίου.

Περισσότερες πληροφορίες στο Επιμελητήριο Χανίων, τηλ. 2821052329.-

Χανιά 28 Αυγούστου 2017

Για την εκλογική επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Νικόλαος Γιακουμάκης
Δικηγόρος

ΠΗΓH: http://chania-cci.gr/2017/08/anakoinosi-10/